VODA

07.11.2011 17:15

Je zbytočné kohokoľvek presviedčať o tom, nakoľko je v živote človeka voda dôležitá. Jej príjem v dostatočnom množstve a primeranej kvalite je pre zdravie nepostrádateľný. Príjem minimálne dva litre denne (vrátane vody obsiahnutej v ovocí, zelenine, polievkach, atď.) je dôležitý pre všetky možné telesné funkcie, či je to trávenie, tvorba krvi, činnosť obličiek, srdca, termoregulačného systému a mnohých ďalších. Pri jej nedostatku trpia najmä obličky, ktoré nedokážu v tomto prípade správne pracovať. Ženy častejšie potom trpia zápalmi močových ciest, keď sa v dostatočnej miere nevyplavujú z tela baktérie a iné škodlivé látky. Môže prísť k rýchlejšej tvorbe obličkových kameňov v dôsledku vysokej hustoty moču a tým silnej koncentrácie minerálnych látok. Naopak: dostatok tekutín pomáha udržiavať náš organizmus v správnom fungovaní, odstraňuje sa napr. zápcha, pomáha normalizovať nízky tlak, zlepšuje sa stav pleti, pretože sa z tela ľahšie odstraňujú škodliviny buď močením alebo potením cez pokožku. Na druhej strane nadmieru vysoký príjem tekutín z akýchkoľvek dôvodov obličky zaťažuje. Aj v tomto prípade platí: všetko s mierou.

Problémom však môže byť okrem správneho množstva, aj to, čím dopĺňame do tela chýbajúce tekutiny. Málokto totiž v dnešnej dobe pije od smädu čistú vodu. Zvykli sme si nahradiť ju čiernou kávou, ovocnými čajmi, pivom, a najmä balenou vodou a rôznymi sýtenými nápojmi. Tieto posledne menované sú ochucované  najrôznejšími chuťami, vôňami, sú v nich obsiahnuté aj ďalšie telu cudzorodé látky, ako konzervanty, farbivá a náhrady za cukor: aspartam, acesulfam, sorbitol, cyklamáty a pod. Osobne považujem pitie týchto nápojov za škodlivé najmä pre deti, ktorých organizmus je ďaleko citlivejší na cudzorodé látky v potrave. O  škodlivosti aspartamu ako náhradného sladidla aj o jeho pôvode sa dajú aj na internete nájsť dosť podrobné informácie, nebudem tu čitateľa unavovať ich vymenúvaním. Podobne je tomu v prípade konzervačných látok. A sú prípady, kedy rodičia dávajú piť už úplne malým deťom kolové nápoje! To im kľudne môžu začať variť čiernu kávu, v mnohých prípadoch sa obsah kofeínu v nej dá čo do množstva porovnať s týmito nápojmi. Aj u dospelých vzniká veľmi rýchlo závislosť na cocacole, pepsicole, kofole podobne ako na káve. Tieto nápoje tiež obsahujú veľké množstvá cukru alebo dokonca v krajinách bývalého východného bloku nie sú robené z tých istých surovín ako v západných krajinách a cukor je nahradený umelými  náhradnými sladidlami. Ani jeden prípad nie je prínosom pre zdravie konzumentov týchto nápojov. Okrem toho pitie kolových nápojov často spôsobuje zápchu.

 Rôzne lacné nápoje zo supermarketov krikľavých farieb a intenzívnych vôní s náhradami cukru a konzervantmi sú najmä pre zdravie detí úplná katastrofa! Je napr. vedecky dokázané, že fenomén hyperaktivity, s ktorým sa čoraz častejšie u detí stretávame, je spôsobený okrem iného farbivami v potravinách a nápojoch. K tomu je treba ešte prirátať vplyv umelých hmôt (PET, PVC, a pod.), do ktorých sú tieto nápoje balené a máme zoznam škodlivín kompletný. Aj keď sa tvrdí, že pri správnom skladovaní sú nápoje v týchto umelohmotných fľašiach v bezpečí, som presvedčená, že počas prepravy a skladovania prichádza k tomu, že sú nápoje vystavené slnku a s tým spojeným vysokým teplotám. Za takýchto podmienok sa uvoľňujú do nápojov z plastov ďalšie škodlivé látky, akoby ich už samotný nápoj neobsahoval dosť. Nehovoriac o tom, že takýmto spôsobom plytváme surovinami a vytvárame čím ďalej väčšie množstvá odpadu. 

Spomeniem ešte  obyčajné balené vody. Ich prínos pre naše zdravie je diskutabilný, pretože vo väčšine prípadov v reklame hlasno deklarovaný prírodný pôvod nezodpovedá pravde. V mnohých, najmä drahou reklamou podporovaných balených "prírodných" vodách z dokonalo čistej horskej lokality, sa kontrolou našli nadlimitné množstvá zdraviu škodlivých látok. V tomto prípade môžeme mať podozrenie, že tieto vody buď nepochádzajú z ekologicky čistých prostredí, ale jedná sa o obyčajnú upravenú (aj to nedostatočne) vodu z vodovodu z pochybných zdrojov, alebo sa tieto cudzorodé škodliviny dostali do vody pri plnení či inej manipulácii s ňou. A čo sa týka minerálnych vôd, tie by sa mali piť ako liečivé v určitých presne vymedzených indikáciách, alebo len príležitostne, aby sa predišlo kumulácii nadlimitného množstva niektorých minerálov v organizme pri dennodennej konzumácii. A samozrejme zase vzniká problém nadmerného množstva odpadu.

Čo je teda najlepšie piť? Samozrejme čistú vodu. Problémom však v dnešnej dobe je, že sme už natoľko znečistili prostredie, v ktorom žijeme, vrátane pôdy, vody a vzduchu, že je veľmi ťažké nájsť zdroj skutočne čistej vody. Vodárenské spoločnosti nás presviedčajú, že práve voda z vodovodu je zdravá.

I keď v porovnaní s rôznymi čudesne vyfarbenými nápojmi vychádza vodovodná voda ďaleko lepšie, žiadne extra terno to tiež nie je. Obsahuje totiž chlór, ktorý je do nej pridávaný za účelom usmrtenia  mikroorganizmov, ktoré sa vo vode prirodzene nachádzajú a samozrejme v tejto vode sa potom nachádzajú aj miliardy týchto mŕtvych "minitelíčok". Celkom nechutná predstava! Mimochodom v našej oblasti na Záhorí bol pri zavádzaní obecného vodovodu zdroj vody v "Podhorí", voda bola veľmi čistá a kvalitná, čo sa však  už nedá povedať o vode dodávanej v súčasnosti, ktorej zdrojom sú studne pri Kútoch, v ktorých ako som sa dozvedela, stúpa hladina vody automaticky so stúpaním hladiny vody v Morave. Preto je aj potrebné túto vodu následne upravovať, aby sa z nej mohla stať voda nezávadná a pitná. Jej kvalita je naozaj sporná, obsahuje totiž (síce s požehnaním výnimky od okresného hygienika) nadlimitné množstvo železa, a to jeho dvojnásobné hodnoty. Nadbytočné železo sa nedokáže z nášho organizmu vylúčiť, ale ukladá sa v pečeni. Nadlimitný obsah železa je viditeľný aj voľným okom: ak necháte vodu stáť dlhšie v nádobe, nájdete na dne usadený hnedý kal. Alebo po čase v kúpeľni na sprchovom závese objavíte červenohnedé fľaky. Ba stáva sa, že priamo z vododvodu tečie zakalená hnedastá tekutina zvaná pitná voda, a nie je to len v dňoch preplachu vodovodného potrubia. Nesmieme zabudnúť, že kvalitu vody ovplyvňuje aj stav vodovodného potrubia, ktorým je voda do našej oblasti privádzaná, materiál, z ktorého je vodovod zhotovený a tiež stav vodovodného potrubia v našich domácnostiach. Na ceste vody až do nášho pohára doma je veľa premenných, ktoré môžu jej kvalitu dosť podstatným spôsobom meniť. Aký to rozdiel, keď sme si mohli kedysi načerpať čerstvú vodu z vlastnej studne, priniesť ju vo vedre domov a piť takú, akú sme ju z tej studne vytiahli! Kto má studňu doma, nech uvažuje o jej "znovusfunkčnení", je treba ju vyčerpať, prečistiť a doporučujem dať si urobiť aj rozbor, predsa len už znečistenie mohlo masívne za tie roky zasiahnuť aj naše studne. Podľa mojich informácií sú v súčasnosti studne a voda v nich postihnuté najmä nadlimitným množstvom dusičnanov (dôsledok dlhoročného hnojenia umelými hnojivami), čo je nebezpečné predovšetkým pre malé deti. Takáto voda sa rozhodne nesmie použiť na prípravu  dojčenskej stravy pre nebezpečenstvo dusenia sa.   

www.angis.sk/angis_revue/ar_clanek.php?CID=166 na tejto stránke nájdete vysvetlenie možných zdravotných problémov z nadbytku železa

skrytarealita.blogspot.com/2011/02/aspartam-graficka-uprava.html o náhradách cukru

www.priateliazeme.sk/spz/obaly-0 obaly z PVC, PE, PS a pod.